Achterhoek Ancestors

Gerrit Jan Hoitink

Gerrit Jan Hoitink

Male 1890 - 1942  (51 years)

Personal Information    |    Media    |    Notes    |    Sources    |    Event Map    |    All    |    PDF

 • Name Gerrit Jan Hoitink 
  Born 13 Nov 1890  Bredevoort Find all individuals with events at this location  [1
  Gender Male 
  fabrieksarbeider, spoorwegbeambte 
  Died 20 Feb 1942  Winterswijk Find all individuals with events at this location  [2
  • Op 20 februari 1942 is Gerrit Jan door een locomotief overreden op het emplacement te Winterswijk. In het rapportenboek van de Winterswijkse politie staat hierover het volgende gemeld:
   4 uur n.m. Deelt Dhr. wnd. Burgemeester mede dat de Chef der Nederlandsche Spoorwegen heeft bericht dat er een spoorwegongeval heeft plaatsgehad op het emplacement alhier, ten gevolge waarvan G.J. Hoitink geboren 13 November 1890, wonende te Winterswijk Vredenscheweg 97 in het ziekenhuis alhier is overleden. Dr. ter Haar heeft eerste hulp verleend. Hoitink was gehuwd en vader van een zoon.

   Voor Bombergen, w.g. Velthuis ?

   Volgens zijn overlijdensakte is hij overleden in huis Eelinkstraat 37. Hij had geen vastgoed.
   Gerrit Jan is begraven op woensdag 25 februari 1942, 's middags om half één. Hij is begraven op de Algemene Begraafplaats te Winterswijk.
  Buried 25 Feb 1942  Winterswijk Find all individuals with events at this location  [3
  Person ID I5  Population of Aalten, Bredevoort, Dinxperlo and Winterswijk
  Last Modified 2 Jul 2011 

  Father Hendrik Hoitink,   b. 08 Aug 1861, Aalten Find all individuals with events at this location,   d. 11 Nov 1945, Winterswijk Find all individuals with events at this location  (Age 84 years) 
  Mother Johanna Piek,   b. 29 Jun 1860, Aalten Find all individuals with events at this location,   d. 01 Feb 1930, Winterswijk Find all individuals with events at this location  (Age 69 years) 
  Married 30 Jun 1881  Aalten Find all individuals with events at this location  [4
  • De persoonskaart van Hendrik Hoitink noemt Winterswijk als huwelijksplaats.
  Notes 
  • Hendrik is geboren in de Achterstraat te Aalten. Als jonge vent heeft hij bij diverse mensen als knecht gediend. Zijn eerste baan was bij Derk Jan Duenk en diens vrouw Johanna Berendina te Bokkel, waar ook zijn broer Johan in dienst is, op Barlo 41. Johanna is hier eveneens in dienst. Voor die tijd had zij bij Jan Hendrik Nijhof en Wandrina Aleida Bokkel gewerkt op Barlo 38. Hendrik en Johanna hebben elkaar waarschijnlijk bij boer Duenk leren kennen. Na boer Duenk heeft Hendrik nog verschillende andere betrekkingen gehad, bij Christiaan ten Haken en Frederika te Bokkel en bij Jan Hendrik van Eerden en Johanna Willemina ten Ormel. Toen bleek dat Johanna zwanger was geworden en moesten ze trouwen. Na hun huwelijk zijn ze bij haar ouders gaan wonen in Bredevoort, huis nummer 64. Hier werd het kind geboren, Hendrika Willemina. Van daaruit zijn Hendrik en Johanna met hun baby verhuisd naar Bredevoort 125. Hier werden Derk Jan, Jan en Dina geboren. Met hun kinderen zijn ze op 18 augustus 1888 naar Bredevoort 91 verhuisd. Hier woonde eerst Bernardus Piek met zijn vrouw Janna Hakstege. Hier wordt Gerrit Jan geboren.

   Op 2 mei 1892 vertrekt het hele gezin naar Winterswijk. Hendrik is dan fabrieksarbeider. In Winterswijk wonen ze in huis A 68j. Hier worden Hendrik, Johan, Gesiena Hendrika en Jan Willem geboren. In huis A 136 sterft hun zoontje Hendrik, en wordt een ander zoontje Hendrik geboren. In 1910 woont het gezin op Den Bulten, later Bloemstraat 13. Hiervandaan gaan ze naar de Golsweg nr. 17, Misterweg nr. 17 en Golsweg 7, 7-IV en 16. Hendrik is dan fabrieksarbeider en tuinman.

   Bron: Bevolkingsregisters Aalten en Winterswijk.

   Achterkleindochter Dinie vertelt:
   Hendrik heeft bij Meierink in de Tuuntestraat gewerkt. (Later de Tuunte geworden). Hij hield ook de tuin van de baas van de Tuunte bij.

   Hij woonde na het overlijden van zijn vrouw eigenlijk in bij mijn opa en oma (Derk Jan hoitink en Dina Aleida Scholten Golseweg 16).
   Vanwege bombardementen op de spoorlijn door de geallieerden aan het eind van de oorlog moesten de mensen die er dicht bij woonden worden geëvacueerd.
   De hele familie, overgrootvader Hendrik, mijn vaders ouders Derk Jan Hoitink en Dina Aleidea Scholten en zijn broer en zussen Jan, Dinie en Annie, heeft een tijdje bij ons onderdak gevonden. Voor zover ik me nog herinner mochten ze ongeveer na een week of zes/acht weer naar huis. Mijn moeders vader Gerrit Jan Obelink ging elke dag bij het gemeentehuis kijken of ze al terug naar huis mochten.
   Op een verjaardagsfeestje bij tante Heintje en ome Henkie in de Iepenstraat, 8 maart 1945 (Hendrik Hoitink 8 maart 1902) is er overleg geweest wie overgrootvader Hendrik in huis zou nemen na de evacuatie. Hij had veel hulp nodig en geen van zijn kinderen zag dat echt zitten.
   Na overleg hebben mijn ouders besloten dat hij mocht blijven. Hij heeft zelf zijn zoon en schoondochter ingelicht. Zijn minimale persoonlijke bezittingen zijn toen met een handkar naar de Waliënsestraat 146 overgebracht: Zijn bed , een nachtkastje, een stoel, een wekker, lakens en redelijk veel handdoeken van de textiel fabriek waar hij werkte en een kastje en een zakhorloge. De laatste twee zaken zijn nog steeds in ons bezit. Het horloge heeft hij van zijn werk gekregen na een aantal jaren dienstverband. (25?) en voor zijn overlijden aan mijn vader geschonken. De voorkamer van ons huis werd zijn domein.
   Voor zijn overlijden heeft hij hier zes tot acht weken ziek in bed gelegen, iedere morgen kwam de wijkzuster (hij was incontinent en erg doorgelegen) om samen met mijn moeder alles te verschonen. Na zijn overlijden heeft hij hier ook opgebaard gelegen ,wat de luchtkwaliteit in het huis geen goed deed.
   Hij is begraven op de algemene begraafplaats in Winterswijk (oude gedeelte), bij zijn vrouw.
   Bron: E-mail Helene Werson d.d. 17-1-2010
  Photos
  Hendrik Hoitink and Johanna Piek.
  Hendrik Hoitink and Johanna Piek.
  Family ID F6  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Willemina Berendina van Nijkerken,   b. 13 Sep 1891, Winterswijk Find all individuals with events at this location,   d. 17 Sep 1961, Almelo Find all individuals with events at this location  (Age 70 years) 
  Married 12 Dec 1913  Winterswijk Find all individuals with events at this location  [5
  Winterswijk Find all individuals with events at this location 
  Notes 
  • Gerrit Jan was geboren in Bredevoort, maar zijn ouders verhuisden nog voor hij twee jaar oud was naar Winterswijk. Daar hebben ze in verschillende huizen gewoond, waaronder de Bloemstraat 13 en Golsweg 17. Van hieruit is hij getrouwd met Willemina Berendina en zijn ze aan de Ravenhorsterweg 7 gaan wonen. Hier is ook hun enige kind, Hendrik, geboren. Van de Ravenhorsterweg zijn ze verhuisd naar de Berkenstraat 1 en vervolgens naar de Vredenscheweg 97. Hier woonde Gerrit Jan toen hij stierf. Enkele maanden na het overlijden van Gerrit Jan trouwde zoon Hendrik met Gesiena Wilhelmina Woordes. Zij hebben tijdelijk bij zijn moeder ingewoond. Om economische redenen zijn ze toen naar Almelo getrokken. Willemina Berendina ging met hen mee. Ze is in Almelo overleden.

   Bron: Bevolkingsregister Winterswijk
  Children 
   1. Hendrik Hoitink,   b. 13 Mar 1914, Winterswijk Find all individuals with events at this location,   d. 07 Nov 2000, Enschede Find all individuals with events at this location  (Age 86 years)
  Photos
  Willemina Berendina van Nijkerken and Gerrit Jan Hoitink
  Willemina Berendina van Nijkerken and Gerrit Jan Hoitink
  Willemina Berendina van Nijkerken and Gerrit Jan Hoitink (in his railroad uniform) in front of their home at the Vredenseweg 97 in Winterswijk.
  Willemina Berendina van Nijkerken and Gerrit Jan Hoitink.
  Willemina Berendina van Nijkerken and Gerrit Jan Hoitink.
  Last Modified 1 Jun 1995 
  Family ID F3  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map
  Link to Google MapsBorn - 13 Nov 1890 - Bredevoort Link to Google Earth
  Link to Google MapsMarried - 12 Dec 1913 - Winterswijk Link to Google Earth
  Link to Google MapsDied - 20 Feb 1942 - Winterswijk Link to Google Earth
  Link to Google MapsBuried - 25 Feb 1942 - Winterswijk Link to Google Earth
  Link to Google Maps - - Winterswijk Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Photos
  Gerrit Jan Hoitink in uniform.
  Gerrit Jan Hoitink in uniform.
  Gerrit Jan Hoitink in the military.
  Gerrit Jan Hoitink in the military.
  Gerrit Jan is in the second row on the left (kneeling).
  Gerrit Jan Hoitink
  Gerrit Jan Hoitink
  Henk Hoitink and Mien Woordes visiting Henk's parents.
  Henk Hoitink and Mien Woordes visiting Henk's parents.

 • Notes 
  • Gerrit Jan was fabrieksarbeider toen hij ging trouwen. Later werkte hij als rangeerder en spoorwegbeambte bij het spoor. Hier is hij tot zijn dood blijven werken.

 • Sources 
  1. Gelders Archief, index burgerlijke stand, http://www.geldersarchief.nl/zoeken.

  2. Overlijdensakte Winterswijk, Rapportenboek 22-10-1941/20-5-1942 Archief Gemeentepolitie Winterswijk, familievericht Winterswijksche Courant 23-3-1942.

  3. Rouwadvertentie Winterswijksche Courant dd. 23-2-1942.

  4. Gen-Lias Huwelijksakte.

  5. Huwelijksakte.