Achterhoek Ancestors

Gesiena Hendrika Hoitink

Female 1897 - 1950  (52 years)


Personal Information    |    Notes    |    Sources    |    Event Map    |    All    |    PDF

 • Name Gesiena Hendrika Hoitink 
  Born 04 Apr 1897  Winterswijk Find all individuals with events at this location 
  • Mogelijk is haar geboorteplaats Aalten.
  Gender Female 
  telefoniste 
  03-11-1920 Amsterdam Find all individuals with events at this location 
  Died 12 Mar 1950  Amsterdam Find all individuals with events at this location  [1
  Person ID I21  Population of Aalten, Bredevoort, Dinxperlo and Winterswijk
  Last Modified 13 Dec 2009 

  Father Hendrik Hoitink,   b. 08 Aug 1861, Aalten Find all individuals with events at this location,   d. 11 Nov 1945, Winterswijk Find all individuals with events at this location  (Age 84 years) 
  Mother Johanna Piek,   b. 29 Jun 1860, Aalten Find all individuals with events at this location,   d. 01 Feb 1930, Winterswijk Find all individuals with events at this location  (Age 69 years) 
  Married 30 Jun 1881  Aalten Find all individuals with events at this location  [2
  • De persoonskaart van Hendrik Hoitink noemt Winterswijk als huwelijksplaats.
  Notes 
  • Hendrik is geboren in de Achterstraat te Aalten. Als jonge vent heeft hij bij diverse mensen als knecht gediend. Zijn eerste baan was bij Derk Jan Duenk en diens vrouw Johanna Berendina te Bokkel, waar ook zijn broer Johan in dienst is, op Barlo 41. Johanna is hier eveneens in dienst. Voor die tijd had zij bij Jan Hendrik Nijhof en Wandrina Aleida Bokkel gewerkt op Barlo 38. Hendrik en Johanna hebben elkaar waarschijnlijk bij boer Duenk leren kennen. Na boer Duenk heeft Hendrik nog verschillende andere betrekkingen gehad, bij Christiaan ten Haken en Frederika te Bokkel en bij Jan Hendrik van Eerden en Johanna Willemina ten Ormel. Toen bleek dat Johanna zwanger was geworden en moesten ze trouwen. Na hun huwelijk zijn ze bij haar ouders gaan wonen in Bredevoort, huis nummer 64. Hier werd het kind geboren, Hendrika Willemina. Van daaruit zijn Hendrik en Johanna met hun baby verhuisd naar Bredevoort 125. Hier werden Derk Jan, Jan en Dina geboren. Met hun kinderen zijn ze op 18 augustus 1888 naar Bredevoort 91 verhuisd. Hier woonde eerst Bernardus Piek met zijn vrouw Janna Hakstege. Hier wordt Gerrit Jan geboren.

   Op 2 mei 1892 vertrekt het hele gezin naar Winterswijk. Hendrik is dan fabrieksarbeider. In Winterswijk wonen ze in huis A 68j. Hier worden Hendrik, Johan, Gesiena Hendrika en Jan Willem geboren. In huis A 136 sterft hun zoontje Hendrik, en wordt een ander zoontje Hendrik geboren. In 1910 woont het gezin op Den Bulten, later Bloemstraat 13. Hiervandaan gaan ze naar de Golsweg nr. 17, Misterweg nr. 17 en Golsweg 7, 7-IV en 16. Hendrik is dan fabrieksarbeider en tuinman.

   Bron: Bevolkingsregisters Aalten en Winterswijk.

   Achterkleindochter Dinie vertelt:
   Hendrik heeft bij Meierink in de Tuuntestraat gewerkt. (Later de Tuunte geworden). Hij hield ook de tuin van de baas van de Tuunte bij.

   Hij woonde na het overlijden van zijn vrouw eigenlijk in bij mijn opa en oma (Derk Jan hoitink en Dina Aleida Scholten Golseweg 16).
   Vanwege bombardementen op de spoorlijn door de geallieerden aan het eind van de oorlog moesten de mensen die er dicht bij woonden worden geƫvacueerd.
   De hele familie, overgrootvader Hendrik, mijn vaders ouders Derk Jan Hoitink en Dina Aleidea Scholten en zijn broer en zussen Jan, Dinie en Annie, heeft een tijdje bij ons onderdak gevonden. Voor zover ik me nog herinner mochten ze ongeveer na een week of zes/acht weer naar huis. Mijn moeders vader Gerrit Jan Obelink ging elke dag bij het gemeentehuis kijken of ze al terug naar huis mochten.
   Op een verjaardagsfeestje bij tante Heintje en ome Henkie in de Iepenstraat, 8 maart 1945 (Hendrik Hoitink 8 maart 1902) is er overleg geweest wie overgrootvader Hendrik in huis zou nemen na de evacuatie. Hij had veel hulp nodig en geen van zijn kinderen zag dat echt zitten.
   Na overleg hebben mijn ouders besloten dat hij mocht blijven. Hij heeft zelf zijn zoon en schoondochter ingelicht. Zijn minimale persoonlijke bezittingen zijn toen met een handkar naar de Waliƫnsestraat 146 overgebracht: Zijn bed , een nachtkastje, een stoel, een wekker, lakens en redelijk veel handdoeken van de textiel fabriek waar hij werkte en een kastje en een zakhorloge. De laatste twee zaken zijn nog steeds in ons bezit. Het horloge heeft hij van zijn werk gekregen na een aantal jaren dienstverband. (25?) en voor zijn overlijden aan mijn vader geschonken. De voorkamer van ons huis werd zijn domein.
   Voor zijn overlijden heeft hij hier zes tot acht weken ziek in bed gelegen, iedere morgen kwam de wijkzuster (hij was incontinent en erg doorgelegen) om samen met mijn moeder alles te verschonen. Na zijn overlijden heeft hij hier ook opgebaard gelegen ,wat de luchtkwaliteit in het huis geen goed deed.
   Hij is begraven op de algemene begraafplaats in Winterswijk (oude gedeelte), bij zijn vrouw.
   Bron: E-mail Helene Werson d.d. 17-1-2010
  Photos
  Hendrik Hoitink and Johanna Piek.
  Hendrik Hoitink and Johanna Piek.
  Family ID F6  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Hendericus Leonardus Hoorn,   b. 19 Dec 1896, Hoorn Find all individuals with events at this location 
  Married 31 Mar 1921  Amsterdam Find all individuals with events at this location  [1
  Notes 
  • In 1921 woonde hij aan de Sarphatistraat 154 te Amsterdam. Dit was de Oranje Nassaukazerne. Hendericus Leonardus was hier sergeant van de infanterie.

   Op 3 april verhuisde hij naar de Celebesstraat 23, waar Hendrika twee dagen later bij hem introk. Op 12 maart 1923 verhuisden ze naar de Holendrechtstraat 26. Op 25 april 1924 vertrekken zij naar Amersfoort.
   Bron: Gezinskaart Amsterdam

   In Amersfoort woonden zij aan de Kapelweg 52 en later aan de Celebesstraat 6. Op 29 november 1948 verhuisden zij weer terug naar Amsterdam. Daar woonden ze aan de Wijttenbachstraat nummer 23-I.
   Bron: Archiefkaart Amsterdam
  Last Modified 9 Apr 2008 
  Family ID F1430  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map
  Link to Google MapsBorn - 04 Apr 1897 - Winterswijk Link to Google Earth
  Link to Google MapsMarried - 31 Mar 1921 - Amsterdam Link to Google Earth
  Link to Google MapsDied - 12 Mar 1950 - Amsterdam Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Notes 
  • Zij vertrok later naar Amsterdam.

 • Sources 
  1. Archiefkaart Gesiena Hendrika Hoitink, Stadsarchief Amsterdam.

  2. Gen-Lias Huwelijksakte.